Pieni roolipelisanasto

Roolipelit
Roolipeleissä peli etenee pelaajien tekemien valintojen kautta. Pelaajat eläytyvät annettuun hahmoon ja toimivat, kuten uskoisivat hahmon eri tilanteissa toimivan. Hahmon toimintaa voidaan kuvata vain sanallisesti kertoen (pöytäroolipeli) tai näytellen ja puhuen (liveroolipeli eli larp). Pelaajien hahmoilla voi olla pelissä omia tavoitteitaan sen lisäksi, että kaikilla pelaajilla on yhteinen tavoite. Pöytäroolipeleistä puhutaan usein vain roolipeleinä.

Bofferi
Bofferi on pehmoase tai astalo, jota käytetään turvallisuussyistä kuvaamaan roolipelimaailman oikeaa asetta. Bofferin rakennusmateriaaleina käytetään esimerkiksi muovia, superlonia ja ilmastointiteippiä.

Con
Con on tapahtuma, jossa saman kiinnostuksenkohteen jakavat harrastajat tapaavat toisiaan. Suomessa conit ovat yleensä japanilaisen popkulttuurin tai roolipelaamisen ympärille keskittyneitä tapahtumia, jotka jatkuvat vuorokauden ympäri. Con on lyhenne sanoista convention tai conference.

Figupelit eli miniatyyripelit
Figupelit ovat pöydällä pelattavia sota-aiheisia strategiapelejä, joissa pelihahmoina käytetään pieniä figuureja. Harrastukseen kuuluu myös figuurien sekä pelimaastojen rakentaminen, maalaus ja muokkaus.

Freeform-pelit
Freeform-pelit muistuttavat kevyitä larppeja tai pöytäroolipelejä. Pelaajat eläytyvät hahmoihinsa näytellen, mutta pelien lavastus on yleensä vähäinen tai olematon.

Korttipelit
Ropeconissa pelattavat korttipelit ovat pääasiassa keräilykorttipelejä. Pelaajat ostavat ja vaihtavat keräilykortteja ja keräävät näin itselleen mahdollisimman hyvän pakan, jolla pelataan toisia pelaajia vastaan. Pelissä korteilla voi olla erilaisia erikoisominaisuuksia tai vahvuuksia.

Larpit eli liveroolipelit
Larpeissa pelaajat eläytyvät hahmoonsa ja edistävät pelin tarinaa näyttelemällä ja puhumalla hahmon tavoin. Monet larpit ovat massiivisia pelejä, joiden lavastusta, pukuja ja hahmoja kehitellään huolellisesti jo kuukausia etukäteen. Peli kestää yleensä vähintään useita tunteja, mutta se voi kestää myös useita päiviä. Larp on peräisin sanoista live action role playing.

Pelinjohtaja (PJ), GM (Game Master)
Pelinjohtaja ohjaa roolipelin etenemistä ja ratkoo mahdollisia epäselvyyksiä säännöissä. Pelinjohtaja voi myös simuloida asioita, joita sääntökirjassa ei mainita. Pöytäroolipeleissä pelinjohtaja valitaan usein pelaajien joukosta. Larpeissa pelinjohtajat ovat yleensä mukana myös itse larp-tapahtuman järjestämisessä.

Proppi
Proppi on lavaste, puku, ase tai muu esine, joka kuuluu roolipelin maailmaan. Propilla ei välttämättä ole merkitystä tarinan etenemisen kannalta – mutta sen olemassaolo voi olla myös käänteentekevä.

Pöytäroolipelit eli ropet
Pöytäroolipeleistä puhutaan usein vain roolipeleinä. Myös ropet ja pöytäpelit tarkoittavat samaa asiaa. Pöytäroolipelit pelataan nimensä mukaisesti usein pöydän ääressä. Pelaajat kuvailevat hahmonsa toimintaa ja sanoja ääneen kertoen, ilman näyttelemistä.